10 SORUDA, İNMEMİŞ TESTİS

Testisler, anne karnındaki bebekte, karın içinde, böbrek komşuluğunda gelişmeye başlar. Doğuma yakın dönemde, aşağı doğru iner, torbalara yerleşir. Bu çocuklarda testis çoğunlukla kasık kanalı içindedir, bazende kanalın dışında bir yerde veya karnın içerisinde kalabilir. İnmemiş Testis, erken doğan bebeklerde %25-30 oranında görülür, doğumdan 6 ay sonra %1’e düşer. Her bebek doğumdan sonra, 6 ay boyunca takip edilmelidir.

1) İnmemiş Testis?

Erken doğan bebeklerde %25-30 oranında görülür, doğumdan 6 ay sonra %1’e düşer.Testis torbaya inmez ise “inmemiş testis” tanısı konmalıdır. Tek veya her iki taraflı olabilir.

2) Testis herzman muayenede ve ultrasonda mutlaka bulunur mu?

Testisi ultrason ve muayene ile kasık bölgesinde bulunmayan çocuklarda üç durum olabilir. Bunlar, 1) testisin hiç oluşmaması, 2) kendinden eriyerek yok olması, 3) karın içerisinde barsakların yanında olmasıdır. Çocuğun uyutulup karın içerisine bakılması, bulunursa aynı seansta aşağıya indirilmesi gereklidir. Eğer testis yeterince büyümemiş ve normal görünümde değilse aynı seansta alınması gerekir.

3) Utangaç Testis – Asansör Testis Nedir?

Utangaç testis, testisler zaman-zaman torbada görülürler. Bazan soğukta, yukarıya kasıklara doğru kaçar, kaybolurlar. Tıp dilinde retraktil testis denilen bu testisler sıcak ortamlarda, banyo küvetinde sıcak suyun içinde veya çocuk uyurken bakıldığında torbada görülürler.

4) İnmemiş testis tedavisini ne zaman yapılmalı?

İnmemiş testis tedavisinin ideal yaşı 12-18 ay arasıdır. Hastalarıma çoğunlukla 1.ci yaşını çok geçirmemelerini, İdeal sperm sayısının korunması için 18-24 ay’a kadar testisin torbaya indirilmesi gerekir. Büyük çocuklarda ise ne kadar erken ameliyat yapılırsa o kadar faydalı olur.

5) Hormon tedavisi yapılmalı mı?

Hormonal tedaviyle testislerin kısmen torbaya inebilir. Ancak bu tedavi, bazı yan etkilere yol açabilir. Bu tedavi ‘lerden sonra peniste erken büyüme ve kıllanma durumları görülebilir. İlaç ile testisin indirilmeye çalışılması çoğu zaman sadece vakit kaybıdır. Çünkü ilacın etkisi kaybolduğunda %80’in üzerindeki vakalarda testis tekrar yukarı kaçar.

6) İnmemiş testisli çocuklarda, Cerrahi tedavi şart mı?

İnmemiş testis tedavisi, kısa süren bir ameliyat ile çözümlenir. Torbada olmayan, inip çıkan, testis tedavisinde, çoğu zaman, kesin tedavisi bu nedenle ameliyattır. Kasık üzerinden yapılan, 3 cm’lik bir kesi ile testis torbaya indirilebilir. Hasta aynı gün taburcu edilebilir. İnmemiş testisli hastaların 2/3 de fıtık da tespit edilir ve eş zamanlı cerrahi tedavisi yapılır. Ameliyattan sonra, aynı gün taburcu olabilir, eğer testis bulunmuş ve torbaya indirildiyse, bir akşam hastanede tutmak en uygunudur.

7) Kısırlığa neden olurmu?

Testislerin görevlerini yapabilmeleri için, vücut ısısından 2-3 derece daha düşük (soğuk), bir ortamda bulunmaları gerekir. Torba’da ısı 34 dereceyken; kasık kanalında 35, karın içinde 36.5-37 derece civarındadır. Hiç aşağıya inmemiş testislerde, ısıdan etkilenir, hücrelerinde hasar oluşarak fonksiyonları bozulur. Testisin torba dışında, daha sıcak bir ortamda kalması, sperm yapısında bozulmaya ve ileride kısırlığa yol açabilir. Özellikle, ameliyat olmayan, iki taraflı inmemiş testisi bulunanların, çocuk sahibi olma şansı, belirgin şekilde düşer.

8) Ameliyat sonrası süreçte ne yapılmalı?

Taburcu edildikten sonra, çocuğun evde birkaç gün dinlenmesi uygundur. Evde hareket etmesinde, yürümesinde sakınca yok. Torbada şişlik ve sertlik, birkaç hafta devam edebilir, sonra geçer. Ameliyattan 2-3 gün sonra banyo yapabilir. kontrolü için ameliyattan sonra 1-3-6 aylarda muayenesi uygun olur.

9) Yaş ilerledikçe tedavi şansı azalır mı?

3 yaşını bitirmiş, 4 yaşındaki çocukların, inmemiş testislerinde, hücrelerin 1/3 sağlam, 1/3 reversibl bozulma (tedavi olursa iyileşebilir), 1/3 İrreversibl (iyileşmesi mümkün olmayan) hasar vardır. Çocukların 10 yaşını geçenlerde yumurtalar daha çok harap olmuştur, 15 yaşına gelmiş bir çocuğun yüzde 99 oranında testisi bir işe yaramaz haldedir, testis çıkarılması gerekir. Eğer iki testiste birden sorun varsa, çocuk sahibi olma şansıda kalmaz.

10) Her iki testisin de torbada yoksa neyapmalı?

Bu durumunda bebeğin cinsiyetinin kromozomal testi ve hormon larının kontrol edilmesini gerektirir.

Karın içerisinde kalmış olan bir testis, erişkin yaşda, testis tümörüne neden olabilir. Bu nedenle nerede olduğu bilinmeyen bir testisin mutlaka araştırılması gereklidir.

Opr. Dr Mustafa Esentürk

Üroloji Uzmanı